#4
december 2013
 
 
Door Toastmanus Kipcorn

Het is vrijdagavond. Er is een feest bij iemand thuis en dat wil ik natuurlijk niet missen. Ik zit al een tijdje in de research chemical scene en in mijn koffer ligt een zakje 3-Methoxyphencyclidine (3-MeO-PCP). Dat wil ik al een tijdje uitproberen. Op mijn weegschaal weeg ik voorzichtig het aantal milligram af.

Urineren met tunnelvisie

Eenmaal aangekomen op het feest merk ik de eerste effecten: een spacey gevoel. Na een uur of twee worden de effecten heel sterk. Het lijkt alsof ik alles in een aantal frames per seconde zie. Het is niet alleen alsof ik alles in derde persoon beleef, ik ervaar alles in de zesde persoon. Tijd om het toilet op te zoeken. Dat blijkt een hele opgave. Ik voel mij dood, maar blijkbaar leef ik nog. Als mijn vriend vraagt hoe het gaat, klap ik manisch met mijn handen. Dat is opmerkelijk want in mijn hoofd antwoord ik: “Ja hoor, gaat prima.” Urineren met tunnelvisie blijkt ook een hele opgave. Ik wil de wc verlaten, maar weet niet meer hoe. Angstig probeer ik een aantal dingen zoals fluisteren en springen. “Nee dit is het niet, zo maak je niet een deur open”. Met mijn allerlaatste beetje concentratie pak ik de telefoon. Het lukt me een aantal mensen via whatsapp te bereiken, om te vragen hoe ik het toilet uitkom. Ongeduldig als ik ben, probeer ik nog een aantal dingen en uiteindelijk krijg ik de deur open. Ik dans zoals ik nooit heb gedanst en mijn ledematen verbuigen zoals dat nog nooit eerder lukte.

Die arme kipcorn

Na een uurtje gedanst te hebben, serveert de gastheer frituursnacks. Verbaast staar ik naar het gefrituurde voedsel. “Die moet je eten”, zeggen mijn vrienden lachend, die mijn rare gedrag inmiddels gewend zijn. Ik neem een kipcorn en begin erop te kauwen. Waarom doe ik dit? Ik imiteer een speenvarken, een compleet normale reactie is op het niet lusten van een kipcorn. Dan spuug ik het hapje in de prullenbak. Ik draai me om en zie mensen buiten roken: een goed idee. Als ik op het punt sta een sigaret op te steken, komt de realisatie: "Die arme kipcorn. Hij wilde alleen lekker smaken en ik spuug hem uit. Ik ben niets meer dan tuig.” Ik sprint naar de prullenbak, pak de kipcorn uit de prullenbak en loop naar buiten. Ik heb nog maar één doel: de kipcorn een fatsoenlijke begrafenis geven. In de schuur vind ik een schepje, en ik begin in de tuin te graven. Vrienden en andere feestgangers kijken me nu wel heel raar aan. "Ze snappen het niet", denk ik. Na een centimeter of zes leg ik de kipcorn in de aarde en bedek het lijkje met zand. “Rust zacht, ik zal je nooit vergeten”, mompel ik. Bezorgd vragen mijn vrienden of het goed gaat. Ik mompel iets over Europa en ga binnen op de bank zitten. Inmiddels heb ik zulke erge tunnelvisie dat kijken niet veel meer betekent. Op een gegeven moment kan ik weer praten en realiseer ik weer wie en waar ik ben. De rest van de avond spendeer ik in dromenland en probeer te achterhalen wat er allemaal precies gebeurd is. Later besef ik dat je dat op 3-MeO-PCP nooit komt te weten.

Het middel

3-MeO-PCP valt in de categorie dissociatieven, net als ketamine, lachgas en methoxetamine (MXE). Het is een potent stofje, waarvan de eerste effecten al waarneembaar kunnen zijn vanaf 4 milligram. 3-Methoxyphencyclidine heeft een koud en neutraal karakter. Er kunnen euforische gevoelens opkomen, maar je voelt je grotendeels neutraal. Dit kan ruimte geven voor zelfverkenning. Het effect van dissociatieven is dat je bewustzijn van je lichaam wordt ontkoppeld. Alsof je alles in de derde persoon beleeft. Lopen en praten, dingen die normaal zo simpel lijken, zijn opeens een stuk moeilijker. Het geeft een gevoel van rust en vrede, gecombineerd met complete chaos. Een ander opmerkelijk effect van dissociatieven is dat je compleet gevoelloos bent. Je voelt niets, zowel lichamelijk als mentaal.

De stof 3-MeO-PCP is - net als PCP en ketamine - een zogeheten arylcyclohexamine. Het enige verschil met PCP is een methoxy-groep op de 3-positie van het molecuul (zie afbeelding). Arylcyclohexamines lijken qua chemische structuur op elkaar, maar de effecten lopen ver uiteen. Zo heeft het middel PCP, beter bekend als ‘Angel Dust’, de reputatie mensen mentaal te slopen en psychotisch te maken. Ketamine is warm van karakter en kortwerkend. Methoxetamine is potenter en duurt langer dan ketamine. Het verschil zit hem in kleine aanpassingen in de moleculen.

 

Harm reduction trip-tips:

  • Lees je goed in, wees je ervan bewust wat je gaat doen en hoe je het moet doen.
  • Hallucinogenen zijn onder te verdelen in psychedelica en dissociatieven. Ze worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar verschillen nogal qua effect. Door psychedelica (zoals paddo's, LSD en mescaline) worden je zintuigen versterkt en ben je meer gericht op de buitenwereld. Door dissociatieven word je juist van je zintuigen losgesneden en raak je meer gericht op de binnenwereld. Weet wat je neemt en wat het effect is.
  • Een (te) hoge dosis kan tot verlies van bewustzijn leiden. Soms is dit juist wat je wil, omdat dit een hele intense ervaring kan geven (denk aan een K-Hole bij ketamine) maar dit is voor beginnende trippers zeker niet aan te raden.
  • Zorg voor een goed werkende en vooral ook accurate (op +/- 1mg) weegschaal voordat je jezelf stort in de wereld van research chemicals.
  • Zorg voor een veilige setting, anders kan het erg gevaarlijk worden.
  • De combinaties met downers zoals alcohol, opiaten en GHB kan gevaarlijk zijn, vanwege de kans op misselijkheid en bewustzijnsverlies. Braken als je bijna out gaat kan erg gevaarlijk zijn.

Deel

 

Reacties

elst
Posts: 2
Comment
new comment
Reply #2 on : Tue January 07, 2014, 14:42:38
MOOISTEN ARTIKEL OOIT
yourself
Posts: 2
Comment
new comment
Reply #1 on : Sat January 11, 2014, 04:19:56
Wat elst zegt.

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

 
I  N   D  I  T   N  U  M  M  E  R
Duplicate of Van de redactie:
Middel
Cocaethyleen
GHB vs. heroine
Setting
Black out
Unity
Column Def P
Roken
Set
 
 
 

archief

#0
#1
#2
#3
#4

links

drugs docu's
seks docu's
drugs links
seks links

algemeen

contact
over apexx
colofon
nieuwsbrief

 
 

apexx is een uitgave van de stichting MAINline drugs en gezondheid | Amsterdam | telefoon 020 6822660 | email info@apexx.nl