#4
december 2013
 
 
Door Judith Noijen

Wie kent ze niet? De gekleurde Unity drugsinfo standjes op feesten en festivals. Projectleider Judith Noijen neemt ons mee naar het prille begin van het voorlichtingsproject en de veranderingen door de jaren heen.

Alweer 25 jaar geleden ontdekt een kleine groep trendsetters de housemuziek. De nieuwe muziekstijl valt samen met de komst van een nieuw en onbekend genotmiddel: XTC. Jong en oud, gay en hetero, samen wordt tot in de late uurtjes gedanst op bizarre locaties zoals loodsen, zwembaden, theaters en obscure kraakpanden. Begin jaren negentig wordt de housecultuur omarmd door het reguliere uitgaanspubliek. De muziek wordt mainstream en valt uiteen in diverse substromingen. Vandaag de dag staan complete voetbalstadions, beurshallen en grote recreatiegebieden vol met danceliefhebbers.

Terwijl de housescene uitbreidt en XTC haar hoogtijdagen viert, ontbreekt goede voorlichting over drugs en gezondheid voor deze doelgroep. Reden voor Jellinek Preventie om in 1996, samen met leden uit de dancecommunity, het peer-educatieproject Unity op te zetten. Een project waarin jongeren verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en leefstijlgenoten hier direct op aanspreken, met als doel de risico’s van gebruik te minimaliseren. Deze vrijwilligers worden door de medewerkers van Unity getraind tot peer educators.

Terugblik

Met de uitbreiding van de housescene groeide dit project ook. Van een handjevol vrijwilligers op een tiental feesten in 1996 tot maar liefst 125 vrijwilligers op bijna 200 feesten en festivals in 2013. Naast Unity Amsterdam kwamen er ook Unity-afdelingen in Den Haag, Brabant, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland. Maar weinig scenes en onderwerpen zijn zo dynamisch als het uitgaansleven en druggebruik. Onderzoek naar de risico’s, het politieke klimaat, het beleid, berichtgeving in de media, muziekstromingen, hypes en trends en de (illegale) drugsmarkt bewegen continu. Dit beïnvloedt ons werk. We hebben veel bijgeleerd in de loop van de jaren. Was tien jaar terug nog het advies om zo veel mogelijk water te drinken als je XTC gebruikt, nu adviseren we maximaal twee glazen per uur, in verband met het risico op watervergiftiging. Ook is er bij het populairder worden van een nieuw middel vaak weinig tot niets bekend over de risico’s. Zo konden we tijdens de opkomst van GHB nog niet voorspellen hoe verslavend dit middel eigenlijk is.

Eerlijke info

Er zijn veel verschillen tussen generaties, muziekstromingen, feesten en de mate van populariteit van verschillende drugs. Maar de behoefte van jongeren is gelijk gebleven. Uitgaan en de ervaringen die we opdoen tijdens het stappen zijn van grote betekenis voor jongeren. En dan vooral om dit op hun eigen manier te doen. Daar hoort ook een eigen verantwoordelijkheid bij in het maken van keuzes op het gebied van middelengebruik en het toepassen van risicobeperkende maatregelen. Daarom ben ik van mening dat iedereen die begint met experimenteren of daarover twijfelt toegang moet hebben tot eerlijke en objectieve informatie over de risico’s en manieren om die risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Openhartig

Wat bezoekers van onze infostand met elkaar gemeen hebben is hun oprechte interesse, vertrouwen en openhartigheid. Ongevraagd vertellen ze ons zo hun hele levensverhaal. Ten tijde van het zeer strikte zerotolerance-beleid maakte één verhaal veel indruk op me. Een stelletje kwam naar ons toe en vertelde dat ze elkaar niet meer durfden te knuffelen. Ze waren bang dat het opgemerkt zou worden door een ‘stille’, die het zou zien als ‘verdachte handeling’. De Unity-stand is een plek waar je open kunt zijn over wat je doet en hoe je je voelt. Hierdoor durven mensen ook aan te kloppen als het niet goed gaat.

Samenwerken

Ik ben dankbaar dat Unity zo is gegroeid en dat we door veel organisatoren ondersteund worden. Dankzij de enorme inzet van alle vrijwilligers voeren we nu op veel verschillende locaties gesprekken over zowel de positieve effecten als de risico’s van uitgaansdrugs. Niet alleen de feestganger en diens vrienden, maar iedereen die betrokken is bij het uitgaansleven, heeft hierin een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De politiek, de vergunningverlener, de organisator, de medische diensten, de mensen die in het uitgaansleven werken maar ook de beveiliging en politie. We moeten blijven samenwerken en reëel zijn. Het gebruik van drugs is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met uitgaan.

Stats

In 2012 bezocht Unity 178 evenementen. Hier zijn bijna 16.000 uitgaanders voorzien van informatie, tips en adviezen om de risico's van uitgaansdrugs zoveel mogelijk te beperken. Jonge uitgaanders, het voorkomen van outgaan van GHB en de risico's van hoog gedoseerde XTC-pillen kregen daarbij speciale aandacht. Na analyse van de gegevens van 9339 bezoekers van de Unity stand vallen een aantal zaken op. Het gebruik van alcohol, tabak, cannabis, XTC en coke blijft stabiel onder de bezoekers van de Unity-stand. Speed en ketamine zijn de enige middelen die echt aan populariteit hebben gewonnen. Opvallend is dat met name de bezoekers van 15 tot 18 jaar en van 19 tot 22 jaar vaker aangeven speed te gebruiken dan in 2011. Ook XTC-gebruik stijgt onder de jongere bezoekers. Met uitzondering van GHB neemt het gebruik van alle middelen af na het 26ste levensjaar. Van de research chemicals zijn 4-fluoramfetamine, 2C-B en methoxetamine duidelijk het populairst.

Wil je meer weten drugs, het werk van Unity of heb je interesse om peer-educator te worden? Ga naar de website van Unity of blijf op de hoogte via de Facebookpagina van Unity.

Think for yourself, care about others.

Deel

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

 
I  N   D  I  T   N  U  M  M  E  R
Duplicate of Van de redactie:
Middel
Cocaethyleen
GHB vs. heroine
Setting
Black out
Unity
Column Def P
Roken
Set
 
 
 

archief

#0
#1
#2
#3
#4

links

drugs docu's
seks docu's
drugs links
seks links

algemeen

contact
over apexx
colofon
nieuwsbrief

 
 

apexx is een uitgave van de stichting MAINline drugs en gezondheid | Amsterdam | telefoon 020 6822660 | email info@apexx.nl