#4
december 2013
 
 
Door Joost Breeksema

Sinds het millennium zijn coke en alcohol de meest populaire middelen in het uitgaansleven. Het bedwelmende effect van alcohol in combinatie met de opwekkende werking van coke is een geliefde combi. Wij vroegen het aan enkele ervaringsdeskundigen. "Alcohol zonder coke voelt voor mij alsof het feest niet compleet is", zegt Carlos (28). Wat niet iedereen weet is dat juist deze mix allerlei ongewenste neveneffecten met zich mee brengt. Om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken, is kennis van beide middelen en hun wisselwerking belangrijk.

“Vodka, whisky, bier of rum-cola, ik word er losser en vrolijker van. Het helpt tegen podiumvrees, ik heb dan schijt aan alles,” zegt Carlos. Tijdens de optredens van de skaband waarin hij zingt wordt veel alcohol gedronken. “Als ik teveel doorzuip, neem ik een beetje coke. Dan wordt het dronken gevoel even minder. Ik raak opgewekt, waardoor ik steeds meer alcohol en coke wil gebruiken. Van 'sos' heb ik nooit genoeg. Na een half uur krijg ik al weer trek in meer. Een vicieuze cirkel.” Dat de combi van alcohol en coke zo populair is, is niet zo vreemd. Beide middelen zorgen ervoor dat je makkelijker contact maakt, je minder geremd bent en je je zelfverzekerder voelt. Ideaal om in de feeststemming te komen dus. Bovendien verlengt deze mix de euforie. Coke onderdrukt de dronken, versuffende alcoholroes: na een biertje of zes maakt een lijntje je weer wakker en alert. Cocaïne maakt het makkelijk om door te blijven drinken. Andersom maakt drank je weer rustig na een avondje flink snuiven, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Cocaethyleen

“Als ik veel alcohol drink, is de behoefte om coke te snuiven sterker. Ik ga absoluut langer door, maar de volgende dag ben ik tot niets in staat”, vertelt Vicky (27). Behalve dat beide middelen elkaars afzonderlijke effecten afzwakken, gebeurt er bij de mix van alcohol en cocaïne nog iets anders. Tijdens de afbraak van beide stoffen in de lever, maakt de lever een nieuwe stof aan: cocaethyleen. De effecten van dit stofje lijken op die van cocaïne. Maar bij cocaethyleen zijn ze intenser en werken ze tot drie keer langer door. Cocaethyleen zorgt ook eerder voor geestelijke afhankelijkheid dan coke alleen. Bovendien moet de lever niet twee, maar drie stoffen afbreken. Oftewel: 1+1=3.

Cocaethyleen is schadelijker dan alcohol of cocaïne alleen. Deze nieuw aangemaakte stof werkt, net als cocaïne, bloedvatvernauwend en verhoogt de hartslag. Met als gevolg een verhoogde bloeddruk, zwaardere belasting van het hart- en vaatstelsel, en een hoger risico op een hartaanval. Bovendien wordt alcohol in het bloed minder snel afgebroken, omdat de lever drie stoffen moet verwerken. Ook al voelt het soms niet zo, na een lijntje coke ben je even dronken als ervoor. Bovendien blijf je zelfs langer onder invloed, waardoor de kans op gevaarlijk hoge promillages alcohol in het bloed toeneemt. Ook kan regelmatig en langdurig combinatiegebruik soms tot onherstelbare schade van de lever leiden. Dat proces vindt sneller plaats dan bij alcohol of coke alleen. Is je lever al beschadigd of heb je bijvoorbeeld hepatitis B of C (gehad), dan is deze mix extra link.

Pavlov’s supermix

“Ik gebruik coke nooit zonder alcohol," zegt Peter (33). "Drink ik niet, dan heb ik ook geen behoefte aan een snuif. Het lijkt wel alsof alcohol mijn behoefte aan coke triggert. Hoor je dat vaker?” Als je regelmatig alcohol en cocaïne combineert, kan het moeilijker worden om ze los van elkaar te gebruiken. Het ene middel roept dan automatisch trek op in het andere middel. Het beloningssysteem in je hersenen raakt geconditioneerd: na een paar biertjes wordt het moeilijk om niet aan coke te denken. Net zoals het voor (ex-)rokers na een biertjes erg moeilijk wordt om geen peuk aan te steken.

Superkater

Na een avond doorsnuiven, kan alcohol de landing gevoelsmatig verzachten. Maar de kater kan ook een stuk heftiger uitpakken. Dat merkte Vicky ook: “Ik ben gestopt met coke in combinatie met alcohol. De dag erna voel ik me erg leeg en depri. Dat is het me niet meer waard.” Door de crash van coke en de kater van alcohol voel je je behoorlijk brak en belabberd the day after. Zowel lichamelijk (hoofdpijn, misselijk, zwak) als geestelijk (leeg, futloos, down). Deze superkater wordt veroorzaakt doordat je na cokegebruik makkelijker doordrinkt en mensen vaak langer doorhalen. En minder nachtrust betekent dat je minder goed herstelt.   

Seks

De mix van cocaïne en alcohol voelt euforisch en maakt je losser. Dat kan ertoe leiden dat je seksuele keuzes maakt waar je achteraf van baalt, net zoals Hannah (26). “De jongens waarmee ik dronken en high in bed belandde, waren niet per se mijn types. Twee keer liep ik een soa op. Daar was ik niet eens zo van onder de indruk: je slikt medicijnen en het is weer over. Ik neukte bijna nooit veilig en had vaak geen idee van wie ik een soa opliep. Achteraf walgde ik daarvan.” Coke en alcohol maken overmoedig: je gaat eerder over je grenzen heen en voor je het weet heb je een beroerde one-night-stand en nog zonder condoom ook. Coke én alcohol maken het voor mannen overigens moeilijker een erectie te krijgen en te behouden. Bovendien is het na cokegebruik moeilijker om klaar te komen. De seks kan dan langer duren, wat niet per se verkeerd is. Door coke drogen de slijmvliezen daarnaast eerder uit, waardoor kleine wondjes aan de geslachtsdelen wat de kans op soa-overdracht vergroot. Gebruik daarom extra veel glijmiddel en wissel ieder kwartier van condoom.

De rem eraf

Alcohol werkt ontremmend: je wordt impulsiever en kunt situaties en risico’s minder goed inschatten. Door coke voel je je sterk en zelfverzekerd. Niet verwonderlijk dat je door de combi aardig opgefokt kan worden. Peter: “In het verleden was het mijn favoriete combinatie. Maar ik werd er ook agressief van, sloeg anderen voor hun bek. Ik was de ‘king of the world’, niemand kon me aan. Ik voelde me sterk, zelfverzekerd en onoverwinnelijk. Nu ik vanwege mishandeling in de bajes zit, is het kwartje wel gevallen.” Dat vertelt ook Carlos. “Van mezelf ben ik een rustig persoon, maar na een avondje zuipen en snuiven doe je gekke dingen. Ik heb behoorlijk gevochten. Het gevolg was een bloedend oog na een klap met een volle bierfles en twee messteken in mijn been.” Houd dat voor ogen als iemand je tijdens een avondje aanstoot in een drukke kroeg en je op het punt staat pissig te worden.

Bewust combigebruik

Tips om gezondheidsrisico’s van de mix van alcohol en coke te beperken.

Niet altijd samen: Besef dat gebruik van het ene middel bijna automatisch leidt tot trek in het andere. Mix je vaak alcohol en coke? Probeer deze gewoonte te doorbreken door ze bewust afzonderlijk van elkaar te gebruiken.

Hersteltijd: De combi alcohol en cocaïne vormt een behoorlijke aanslag op de organen en het brein. Geef na een avond doorbrassen lichaam en geest voldoende tijd om te herstellen. Goede voeding, voldoende nachtrust, water en vitaminerijke vruchtensappen kunnen de kater verzachten.

Fris: Besef dat je bij dronkenschap echt niet nuchter wordt na een lijntje coke. De alcohol blijft zelfs langer aanwezig in je lichaam. Een lijn coke met een glas coke (cassis mag ook) is dan ook een verstandigere combi. Drink water tegen de kater.

Nasale douche: Avondje flink doorgesnoven? Spoel je neus voor het slapen gaan met water om de schade aan je neusmembranen te beperken.

Open over gebruik: Is medische hulp nodig na gebruik van alcohol en cocaïne? Wees dan open en eerlijk tegenover de arts. Zo kan hij je beter helpen. Artsen hebben een beroepsgeheim.

Eigen tools: Deel snuifbuisjes niet met anderen. Zelfs een minuscuul beetje bloed van geïrriteerd neusslijmvlies, kleine wondjes of gescheurde lippen kan infectieziekten als hepatitis B en C overdragen. Alcohol verdunt je bloed, wat de kans op neusbloedingen vergroot.

Niet autorijden: Stap nooit achter het stuur als je hebt gebruikt. Door de coke voel je je misschien nuchter, maar dat ben je zeker niet. Onder invloed is je reactievermogen sterk verminderd.

112: Bij hartkloppingen of langer dan tien minuten pijn op de borst: bel 112.

Deel

 

Reacties

Wim
Posts: 4
Comment
new comment
Reply #6 on : Thu September 04, 2014, 03:33:05
Heb iemand in huis gehad die werd op een onverklaarbare manier agressief hij vroeg of ik 112 wou bellen want het ging helemaal mis hij scheurde mijn pyama kapot ik herkende mijn vriend helemaal niet meer, mogelijk zijn het de ontwenningsverschijnselen van coca-ethyleen is er ook spul dat die ontwenningsverschijnselen remt? Bijvoorbeeld codeïne tabletten?
Pietje
Posts: 4
Comment
new comment
Reply #5 on : Fri September 05, 2014, 16:46:19
Hoe verslavend is coke (in combinatie met alcohol) nou eigenlijk?
Kan het heel veel kwaad als je 2x op de maand een avondje los gaat? Of kun je dan ook al verslaafd raken?
Coke gebruiker
Posts: 4
Comment
new comment
Reply #4 on : Mon October 27, 2014, 23:20:31
Hee Wim, ik en vrienden van mij gebruiken elke week coke in combi met alcohol en 1 x heb ik zoiets ook meegemaakt met een vriend van mij en dat kwam door dat de coke je nuchter lijkt te maken/houden had hij dus ongelooflijk veel gedronken waarna we bijna thuis waren en hij wakker werd begon hij zich opstandig te gedragen naar wat navraag gedaan te hebben blijkt dat te komen door de alcohol zoals dat ook veel voorkomt bij alleen alcohol gebruikers met een glaasje teveel en door dat coke je nuchter en scherp lijkt te houden en je een goed en blij gevoel geeft zal jou vriend daar toen nog geen last van gehad hebben tot de coke rush uit begon te werken
Coke gebruiker
Posts: 4
Comment
new comment
Reply #3 on : Mon October 27, 2014, 23:29:30
Hee Pietje coke zelf is lichamelijk niet verslavend maar kan geestelijk zeer verslavend werken maar dat is per persoon verschillend, in combi met alcohol zal het geestelijk meer verslavender zijn door de aanmaak van coca ethyleen daarbij 2 x in de maand = 12 x 2 = 24 dagen van de 365 die een jaar telt, paar tips, gebruik met maten en als je met vrienden bent hou elkaar in de gaten en als er wat is en het voelt niet goed bel 112 en wees eerlijk met wat je in je lichaam hebt gestopt, dan kunnen ze pas een goede diagnose stellen
apexx
Posts: 2
Comment
new comment
Reply #2 on : Tue November 18, 2014, 12:37:45
Hi Wim, het is niet mogelijk om op basis van je verhaal vast te stellen dat het agressieve gedrag ook door coca-ethyleen werd veroorzaakt, maar als hij regelmatig alcohol en cocaïne samen gebruikt zou dit wel kunnen. Verder heeft het over het algemeen niet de voorkeur ontwenningsverschijnselen te dempen met een ander middel omdat een andere verslaving dan op de loer ligt.
apexx
Posts: 2
Comment
new comment
Reply #1 on : Tue November 18, 2014, 12:47:40
Hi Pietje, als je twee keer per maand losgaat op de alcohol en coke zul je niet direct verslaafd raken. Wel kun je hierdoor elke keer dat je drinkt behoefte krijgen om ook coke te gebruiken, dus vaker combi-gebruik ligt op de loer.. Houd er rekening mee dat steeds als je deze twee middelen combineert de aanslag op je lichaam 3x zo heftig is. Vul je reserves dus ook weer aan door daarna voldoende te slapen, gezond te eten etc. Nog beter is om je lichaam wat langer de tijd te geven om te herstellen (bijvoorbeeld 2 maanden).

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

 
I  N   D  I  T   N  U  M  M  E  R
Duplicate of Van de redactie:
Middel
Cocaethyleen
GHB vs. heroine
Setting
Black out
Unity
Column Def P
Roken
Set
 
 
 

archief

#0
#1
#2
#3
#4

links

drugs docu's
seks docu's
drugs links
seks links

algemeen

contact
over apexx
colofon
nieuwsbrief

 
 

apexx is een uitgave van de stichting MAINline drugs en gezondheid | Amsterdam | telefoon 020 6822660 | email info@apexx.nl