#4
december 2013
 
 
Door Sanne van Gaalen

Karin (23) komt geregeld bij haar ouders over de vloer. Voor de gezelligheid, maar ook om af te kicken van de GHB. “Ik ga dan regelmatig bij haar kijken", zegt haar moeder. “Checken of ze nog ademhaalt.” 

“Als ik me verrot voel, ga ik een weekje aan de GHB”, zegt Karin. “Dat doe ik vier tot zes keer per jaar. Dan zoek ik mijn ‘G-vrienden’ op en gaan we feesten. De hele week wakker. Of outgaan. Als ik mijn standaard dosis G neem, blijf ik actief. Neem ik teveel, dan ga ik out. De eerste twee dagen is het gebruik tijdens ons feestje nog leuk, maar de dagen daarna heb ik alleen maar meer nodig.” Tegen alle verslavingssadviezen in, kickt Karin tegenwoordig zelfstandig af. “Ik ben drie dagen van de wereld na zo'n week. Van tevoren zorg ik dat ik benzo’s zoals valium en dormicum in huis heb. Dit ter onderdrukking van de ontwenningsverschijnselen. Die pillen geef ik uit voorzorg aan mijn moeder. Anders vreet ik ze, zonder dat ik het door heb, allemaal tegelijk op.”

Onvoorspelbaar en heftig

Moeder Astrid (44) woont met haar vriend Toon (46) in een vooroorlogse wijk in Groningen. Ze zitten allebei in het heroïneverstrekkingsproject en gebruiken daarnaast methadon. “De afkickverschijnselen van GHB en heroïne lijken op elkaar”, zegt Astrid. “Maar die van GHB zijn volgens mij heftiger. Wat ik bij mijn dochter zie, heb ik zelf nooit meegemaakt. Als Karin op bezoek is om af te kicken, ga ik regelmatig bij haar kijken. Uit voorzorg, checken of ze nog ademhaalt.” Zowel GHB als heroïne werken ontspannend en verdovend. Zorgen en angsten verdwijnen even naar de achtergrond. “Maar het effect van GHB is onvoorspelbaar en de afkick heftiger”, zegt Astrid. “Ik heb zelf ook wel eens GHB van mijn dochter genomen. Eerst voelde ik helemaal niks. Daarom nam ik nog een GHB-borrel. Toen ging ik out en liet ik mijn plas lopen. Ik ben wel wat gewend door de heroïne, dacht ik. Maar omdat ik de longziekte COPD heb en GHB de ademhaling onderdrukt, moesten Toon en Karin me constant in de gaten houden.”

Lustopwekkend

Psychiater Wim van Loon beaamt dat de werking van GHB minder voorspelbaar is dan die van heroïne. “Heroïne is een opiaat waarvan we inmiddels weten dat het inwerkt op het beloningssysteem in de hersenen”, zegt Van Loon. “GHB is een neurotransmitter. Daarvan is nog niet precies bekend op welk systeem het middel inwerkt. Wel weten we dat op de lange termijn risico bestaat op ernstig cognitief verval, een verminderd vermogen om te leren. Van sommige GHB-gebruikers die ik spreek, vraag ik me soms af hoe ze de basisschool hebben afgemaakt." Een ander verschil met heroïne is het seksueel stimulerende effect van GHB. “Het lustopwekkende gevoel van G is erg fijn”, zegt Karin. “Maar ik heb daardoor wel eens mijn seksuele grenzen overschreden.”

Hooked aan de G

Toen Karin nog met haar ex samenwoonde, was er altijd GHB in huis. “Het effect is ontspannend, je voelt je een beetje aangeschoten en de tijd gaat lekker snel.” Maar na twee maanden dagelijks gebruik merkte ze dat ze verslaafd was. "Als de fles G op was, brak het angstzweet uit." Wie hooked is aan GHB moet om de twee tot drie uur een dosis bijnemen, meestal een buisje met vijf milliliter. Bij heroïne duren de effecten een stuk langer: drie tot zes uur. Karin: “Ik nam het zelfs stiekem op een druk terras. Niemand die het doorhad. Toen ik zwaar verslaafd was, nam ik een halve liter per dag. Dan lag ik alleen maar te slapen.”

Afkicken

Toen ze merkte dat ze niet meer zonder GHB kon, ging Karin naar Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Daar werd haar verteld dat plotseling stoppen levensgevaarlijk is. “Dat maakte me erg bang”, zegt ze. Volgens Van Loon terecht. De afkick van GHB kan gevaarlijker zijn dan die van heroïne. “Mensen kunnen een delier of epileptisch insult krijgen, met mogelijk de dood tot gevolg. Zelfstandig afkicken wordt daarom sterk afgeraden. Heroïne kan relatief gemakkelijk worden afgebouwd, waarna een onderhoudsbehandeling met bijvoorbeeld methadon mogelijk is. GHB kan eigenlijk alleen met het middel zelf worden afgebouwd. Benzodiazepines ter ondersteuning van de afkick blijken minder geschikt. Dit vanwege de hoge doseringen die je ervan nodig hebt." Karin is meerdere keren in de kliniek afgekickt. "Maar een week nadat ik eruit kwam, gebruikte ik alweer.”

Astrid met haar vriend Toon: “Wat ik bij mijn dochter zie, heb ik zelf nooit meegemaakt.” (Foto: Mona van de Berg)

Brandwonden

Van Loon: “GHB wordt vaak gebruikt zonder dat dit meteen ernstige gevolgen oplevert. Bij heroïne is dat anders.” Maar Van Loon benadrukt ook het gevaar van GHB. “Omdat het eenvoudig is in te nemen, blijft excessief gebruik langer verborgen. Bovendien is het risico op brandwonden aan de slokdarm groot als je pure GBL gebruikt.” Bij heroïne is het niet in de eerste plaats de stof, maar de gebruiksmethode die op den duur gezondheidsschade geeft, zegt Van Loon. “Denk aan infectiegevaar bij naalden delen, spuitabcessen door shotten of longschade door het roken van heroïne.”

Outgaan kan foutgaan

Volgens Van Loon scheelt het dat de drugsvoorlichting in Nederland is verbeterd in vergelijking met de jaren tachtig, toen heroïne het straatbeeld beheerste. "Ontmoedigen is altijd effectiever dan verbieden”, zegt hij. “Zorg dat je nooit langer en vaker dan één dag in de week gebruikt”, adviseert hij GHB-gebruikers. “Geniet er op dat moment van, maar laat het gebruik niet je leven overnemen. Geef je lichaam de kans te herstellen.” Karin heeft ook een gebruikstip: “Gebruik alleen in de buurt van mensen die je vertrouwt en zorg dat ze op je letten. Outgaan kan snel fout gaan.” Bij GHB ligt de dosering uiterst nauwkeurig. Wannneer je na het afkicken dezelfde hoeveelheid neemt als daarvoor, kun je in coma raken of zelfs overlijden.

Toekomst

Tegenwoordig staat GHB op lijst 1 van de Opiumwet. Productie, handel en bezit zijn hierdoor verboden. Ook de verkoop van GBL - het belangrijkste ingrediënt van GHB - wordt sinds kort vervolgd. Van Loon: “Ik houd mijn hart vast en hoop maar dat er geen forse criminaliteit rond deze handel ontstaat, zoals bij heroïne is gebeurd. Gebruikers raken hierdoor afhankelijk van een leverancier en worden zo gemarginaliseerd door de samenleving.” Toon en Astrid hopen in de toekomst hun heroïne en methadon af te bouwen. "Totdat ik van al die rommel af ben”, zegt Toon. Astrid hoopt dat haar dochter leert van de fouten die zij heeft gemaakt. “Ik zeg altijd: ‘ik ben geen voorbeeld, ik ben een waarschuwing.’”

Deel

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

 
I  N   D  I  T   N  U  M  M  E  R
Duplicate of Van de redactie:
Middel
Cocaethyleen
GHB vs. heroine
Setting
Black out
Unity
Column Def P
Roken
Set
 
 
 

archief

#0
#1
#2
#3
#4

links

drugs docu's
seks docu's
drugs links
seks links

algemeen

contact
over apexx
colofon
nieuwsbrief

 
 

apexx is een uitgave van de stichting MAINline drugs en gezondheid | Amsterdam | telefoon 020 6822660 | email info@apexx.nl