#4
december 2013
 
 
Door Joost Breeksema

Avondje flink gezopen en de volgende dag geen idee meer wat je hebt gedaan? Een black-out, het zal velen bekend voorkomen. Maar wat is het eigenlijk?

Wetenschappers onderscheiden twee soorten black-out. Bij de ‘echte’ black-out weet je helemaal niets meer van de voorgaande avond. Dat is die keer dat je met een houten hoofd wakker wordt en je naarstig afvraagt waar je in hemelsnaam bent en van wie dat lichaam naast je in bed is. De andere vorm wordt gray-out genoemd: flarden van de avond herinner je, maar het grote verhaal blijft duister. Dat je op het Leidseplein was weet je nog en ook het volgende moment dat je achterin een politieauto zat. Maar dat je wild schreeuwend bierflesjes naar de politie smeet? Geen idee.

Control-Alt-Delete

Wat gebeurt er op zo’n moment in je hoofd? Normaal gesproken wordt alles wat je beleeft, opgeslagen in je kortetermijngeheugen. Die informatie wordt uiteindelijk doorgegeven aan het langetermijngeheugen. Als je teveel drinkt, wordt die informatie gewist voordat het is doorgegeven. Je maakt dan geen nieuwe herinneringen aan. Dus op het moment dat je dronken bent, weet je nog wat er gebeurt. Maar achteraf heb je geen flauw benul meer. Soms gaat dat verbazingwekkend goed en ben je somehow veilig thuisgekomen en staat zelfs je fiets netjes op slot. Toch ben je op zo'n moment niet in staat om situaties goed te beoordelen. Denk maar aan die keer dat de avond eindigde in een heftige ruzie of toen je random seks had zonder condoom.

Hersenschade

Black-outs veroorzaken niet direct hersenschade. “Maar mensen die veel alcohol drinken en al hersenschade hebben opgelopen, hebben wel vaker black-outs”, zegt Jori Han, verslavingsarts bij Brijder. “Dus als je vaak delen van de avond kwijt bent, is het zinnig om eens over je eigen drinkgedrag na te denken.” Zie een black-out als teken van je lichaam dat je een beetje moet oppassen. Een biertje minder is misschien zo gek nog niet. Zo heb je een toffe avond en kun je het de volgende dag ook nog herinneren.

Deel

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

 
I  N   D  I  T   N  U  M  M  E  R
Duplicate of Van de redactie:
Middel
Cocaethyleen
GHB vs. heroine
Setting
Black out
Unity
Column Def P
Roken
Set
 
 
 

archief

#0
#1
#2
#3
#4

links

drugs docu's
seks docu's
drugs links
seks links

algemeen

contact
over apexx
colofon
nieuwsbrief

 
 

apexx is een uitgave van de stichting MAINline drugs en gezondheid | Amsterdam | telefoon 020 6822660 | email info@apexx.nl