#4
december 2013
 
 
Door Def P

Def P is muzikant, tekstschrijver en grafisch vormgever. Met Osdorp Posse maakte hij furore als grondlegger van de Nederlandstalige rap. Voor apexx schreef hij een column over roken. “Er is een hoop veranderd sinds zelfs de beroemde Marlboroman met longkanker van zijn paard is geflikkerd.”   

In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb ik nooit gerookt. Ik snap echter wel waar deze verdenking vandaan komt. Geef mij namelijk een sigaret en voordat je tetrahydrocannabinol (thc) kan zeggen heb ik zijn ingewanden er al uitgerold om ze samen met deze substantie in een groter jasje te rollen. Ook weer niet te vaak, want ik ben een praktisch mens. Zoals voedsel de maag vult, drinken de dorst lest, en drugs allerlei interessante invloeden op lichaam en geest kan hebben, heb ik roken altijd als nutteloos gezien. Tel daar alle bekende nadelen bij op en je zou haast gaan denken dat je tabak aan de straatstenen niet kwijt kunt. Toch kiezen miljoenen mensen ervoor om als tevreden roker door het leven te gaan.

Maar wat maakt roken dan zo populair? Vroeger mocht de tabaksmaffia nog volop reclame maken en iedereen wijs maken dat roken cool, hip, stijlvol of stoer was. Maar er is een hoop veranderd sinds zelfs de beroemde Marlboroman met longkanker van zijn paard is geflikkerd. Over cowboys gesproken, een indiaan zei ooit dat hun tabak de ultieme wraak op de blanke overheerser is. Waar roken bij hen een ritueel en sporadisch gebruik was, heeft de westerse consumptiemaatschappij deze ‘vredespijp’ omgedoopt tot een massaal genotsmiddel voor elk moment van de dag. En in plaats van vrede heeft het ons vooral volle ziekenhuizen en hoge verzekeringskosten gebracht. Veel mensen die verslaafd zijn aan roken weten ook niet precies hoe dat komt. Ze worden ziek of chagrijnig als ze stoppen en beginnen dan simpelweg weer, zonder te beseffen dat dit tijdelijk door hun eigen antistoffen komt, die vechten tegen een zeer giftige stof die er op dat moment even niet is.

Pas nu roken niet meer mag in openbare gelegenheden heb ik grappig genoeg een voordeel ontdekt. Vroeger stonden concertzalen altijd blauw en stonden de mensen binnen. Nu is de lucht er helder en zijn de mensen verdeeld. Eenzaam binnen of buiten op een kluitje. Een stuk minder gezellig als je het mij vraagt. En als het concert er een beetje inhakt en mensen gaan massaal hossend uit hun dak dan wil je niet weten wat voor walm er opstijgt naar het podium. Plakoksels, pufscheten, knoflookboeren, zweetvoeten en meer van dat soort menselijke aroma’s, al dan niet verhuld met goedkope deo en aftershave. Kortom, wat vroeger geneutraliseerd werd, komt nu volledig tot zijn onwelriekende recht. Gezonder? Vast. Maar lekkerder?

Nu mensen steeds bewuster worden en roken ook steeds meer anti-campagnes tegenover zich krijgt, wordt het weer bijna stoer om het juist wel te doen. Bijna dan. Roken is nou eenmaal iets dat mensen al vanaf oudsher doen en het zal vast ook nooit helemaal verdwijnen. Het begint er een beetje op te lijken dat roken in de toekomst een folkloristische bezigheid wordt voor nostalgische eigenheimers. De gevaarlijke oldschool variant van de elektronische sigaret. Hoewel, of die ooit een succes wordt betwijfel ik. De echte rokers gaan toch voor de pure beleving. Ik wacht liever op een elektronische variant van een goede lsd-trip. Plug in en drop out!

Deel

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

 
I  N   D  I  T   N  U  M  M  E  R
Duplicate of Van de redactie:
Middel
Cocaethyleen
GHB vs. heroine
Setting
Black out
Unity
Column Def P
Roken
Set
 
 
 

archief

#0
#1
#2
#3
#4

links

drugs docu's
seks docu's
drugs links
seks links

algemeen

contact
over apexx
colofon
nieuwsbrief

 
 

apexx is een uitgave van de stichting MAINline drugs en gezondheid | Amsterdam | telefoon 020 6822660 | email info@apexx.nl