#4
december 2013
 
 
Door Sanne van Gaalen

Het maakt nogal verschil of je goed voorbereid en met goede vrienden een avondje gaat spacen of dat je als Engelse toerist je eerste drugservaring op de wallen opdoet. Opgejaagd door hordes schreeuwende toeristen en flikkerende lampen kauw je zenuwachtig op een paar truffels. Aangekomen in je benauwende hotelkamer kan ik me de neiging om uit het raam te springen ergens wel voorstellen. En tijdens die vrije val valt helaas weinig bij te sturen. Maar voordat je gebruikt wel!

Wat voor effect een middel heeft en hoe riskant het gebruik ervan is, is afhankelijk van een aantal factoren. Zinberg beschrijft ze als drug, set en setting. Ter illustratie drie ervaringsverhalen.  

  • Drug gaat om het middel, de dosering en de gebruikswijze. In het verhaal van Toastmanus lees je hoe een klein verschil in chemische structuur van het middel een totaal ander effect kan geven.
  • Set gaat over jou. Hoe voel je je, geestelijk en fysiek? Wat zijn je verwachtingen en gedachten? Zit je lekker in je vel of spelen er andere dingen? Het verhaal van Jochem vertelt hoe angst het plezier in een trip negatief kan beinvloeden.
  • Setting gaat over de fysieke en sociale omgeving. Waar gebruik je en met wie? Is het bloedje heet of freezing koud? Maar ook muziek, belichting en veiligheid spelen een rol qua effect. Sjoerd organiseert tripfeestjes waar hij met een fantasy setting de tripbeleving beïnvloedt.
Voor de roeskunstenaars onder ons wellicht een open deur, voor anderen een tip:
Welk middel je ook je ook neemt: control your trip!

Wil je reageren of op de hoogte blijven?

Word lid van onze nieuwsbrief of surf naar onze facebookpagina apexx.nl en like it!

Deel

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

 
I  N   D  I  T   N  U  M  M  E  R
Duplicate of Van de redactie:
Middel
Cocaethyleen
GHB vs. heroine
Setting
Black out
Unity
Column Def P
Roken
Set
 
 
 

archief

#0
#1
#2
#3
#4

links

drugs docu's
seks docu's
drugs links
seks links

algemeen

contact
over apexx
colofon
nieuwsbrief

 
 

apexx is een uitgave van de stichting MAINline drugs en gezondheid | Amsterdam | telefoon 020 6822660 | email info@apexx.nl